Pri rukojemníckej dráme v Alžírsku zahynulo 37 cudzincov

22.01.2013 Celý región

Alžír 21. januára (TASR) - Alžírsky premiér Abdalmálik Salál dnes oznámil, že pri štvordňovej rukojemníckej dráme v plynárenskom komplexe Ajn Amenás prišlo o život 37 zahraničných rukojemníkov a 29 útočníkov z radov islamských vzbúrencov napojených na al-Káidu.

Salál informoval, že medzi útočníkmi boli dvaja občania Kanady, pričom jeden z nich podľa agentúry Reuters útok koordinoval. Z vyjadrenie predsedu alžírskej vlády nebolo zrejmé, či spomenutí Kanaďania sú medzi usmrtenými po útoku alžírskych jednotiek alebo patria k tým, ktorých sa podarilo zadržať. Päť osôb zostáva nezvestných, pričom zahynul aj jeden alžírsky robotník. Množstvo zajatých útočníci usmrtili strelou do hlavy.

Predseda alžírskej vlády ďalej uviedol, že v radoch islamistických militantov, ktorí zajali stovky rukojemníkov, boli aj občania Egypta, Mali, Nigeru, Mauritánie, Tuniska, ako aj traja Alžírčania. Alžírske bezpečnostné jednotky zabili troch únoscov.

Podľa doteraz známych informácií boli medzi obeťami v radoch rukojemníkov sedem Japoncov, dvaja Kanaďania, šesť Filipíncov, traja Briti, dvaja Rumuni, traja Američania a jeden Francúz. Siedmim Američanom sa podľa najnovších informácií z vládnych zdrojov USA podarilo uniknúť.

Podľa alžírskeho premiéra sa útok pripravoval dva mesiace. Operáciu podľa agentúry AP viedol Alžírčan Amine Benšenab, ktorý je podľa premiéra dobre známym alžírskym tajným službám.

Britský premiér David Cameron vyhlásil, že útok v Alžírsku si vyžaduje ráznu odvetu, pričom uviedol, že Británia poskytne svoje spravodajské a protiteroristické kapacity s cieľom rozložiť sieť militantov zodpovedných za útok.
 

Vyberte región